Tuesday, December 16, 2008

kEmeRapeKan dR seLL ~~

CaTataN si pEnCataT : seLL at 6:49 PM 0 sUare haLuss~
Ari ni dok diumah..
sbb smalam aku telah menyambut seruan mama utk pulang ke kg halaman..
halaman pptap itu telah kutinggalkan dgn hati yg puas..
kerane misi utame aku dihantar ke sane telah tlaksane..
sasaran telah dicapai..
dan dr farid juge sudah tersenyom simpol tatkala aku ingin meninggalkan tempat itu..

kini diumah..
pg td bgn sbb nak teman mama wat monthly checkup kat spital..
selesai itu singgah di Avon beli beberape barangan..
termasok dgn 1 haruman lelaki yg sgt sedapp baunye..
mbuatkan aku tidak tahan lalu mbelinye..
bukan utk pakwe..
(sbb i tade pakwe kan)..
make dibeli utk diri sendiri saje...
(lantak la i nak bau lelaki pon)..
ehehhe..
yg penting i suke..
namenye titanium action..
hehhe..
kalo ade pakwe nanti nak soh die pkai tuuu..
ahahha...

dikala kebosanan ini..
aku dudok di bilik ditemani lappy...
dok menules entry ini sambel termenung memikirkan idop ini..

haih..
byk lg bende yg tak tercapai..
study maseh blom abes..
kerje maseh blom ade..
pakwe pon maseh blom berjumpe..
maseh tiada hasil...

make aku bpikir..
sekejap lg aku akan kembali semule ke kampus itu..
tempat yg same dimane pertame kali aku menjejakkan kaki di ipta..
selesai degree..
tempat itu maseh ade lg jejak2 ku...
mungken ke sebab aku sayang tempat itu??
mungken tidak..
mungken ke ade tempat2 besh nak lepak utk mhilangkan tensi stlh penat study??
mungken tidak..
mungken ke itu memang feveret ipta tok sambong master..
mungken tidak..
mungken rezeki ku ade disitu...
utk sambong master dan jadi org yg agak lebey bgune sedikit dr skang..

kemudian aku terkenang2 kan hidop ini...
tatkala mule sekolah tadika..
sampai darjah 1 hingge 6..
kemudian sekolah menengah dan matrix..
hidop ini suda jaoh rupenye..
dan mungken akan bjalan lebey jaoh lg..

dan pengalaman sudah byk ditimba...
org telah ramai yg dijumpai..
make sudah byk ragam difahami..
terlalu byk manusia mungken menyebabkan aku keliru..
namun mereka telah byk mengajar aku tentang idop ini..
tentang diri sendiri..
dan org2 di sekeliling..

kehidupan kini adalah lebey matang..
jd perlu menampakkan kematangan itu..
zaman kanak2 dulu perlu ditinggalkan..
sy suda dewase kini..
make perlu betol2 jadi org dewase...

sekarang..
menanam harapan..
mencapai segale yg ingin dicapai..
dan meneruskan kehidupan ini..
dengan harapan tiada calitan atau palitan kotor di sepanjang perjalananku itu...
semoge aku tabah..

sekian, kemerapekan dr seLL dikale bosan ~~

Monday, December 1, 2008

aDiaH BesDay seLL ~

CaTataN si pEnCataT : seLL at 7:52 PM 1 sUare haLuss~
hehhehe...
sgt lame tidak memblog..
ish..
seperti biase..
kebizian yg melampau...

jd topik ari ini ialah..
seperti yg tersebut di atas..
adiah besday seLL..
hehehhe..

sbenarnye tade lgsong rase nak celebrate besday taon nii...
sbb tensi..
ade sesuatu yg tjadi di ambang besday ku ini...
jd abes sume mud nak celebrate besday..
:(

Tp ade la jugak beberape org yg tanpe segan silu telah membelanjekan sedikit wang mereka utk mbeli present tok i...
yg mane sumenye pon i sukee...
tq guys... :D

dan diantare besday2 present itu ialah:-


Ini besday cake i n mama..
sbb besday i 22hb nov..
besday mama plak 23hb..
cantekk sgt..
n setapp okey..
:D
Received from papa on 23/11


Ini kace mate itam...
utk kegunaan di kala panas terik..
:D
Received from papa on 23/11



Ni jam baru i...
cantek sgt...
tak nampak no...
cume nampak jaromnye saje..
suke sgt..
terase stylo je die tuu..
:D
Received from mama on 1/12


Ni plak cup warmer..
sgt seswai tok stay up wat keje memalam bute smbel meminom kopi or nes..
utk mengurangkan kantok..
khas utk digunekan bersame si lappy...
:D
Received from abang on 23/11



Ni si breadou..
yg mempunyai tagline begini..
"u can smell and squeeze me (after u purchase me) but please do not eat me"
hehhhe...
kiut sgt...
dan sgt enak baunye..
membuatkan sesape saje terase ingin menyantapnye...
eheheh..
tujuan asal adalah sebagai pelapik tgn ketike mggunekan mouse atau juge pelepas stress..
bole dipicit2 dan ditarik2..
dan akan kembali ke bentok asal..
heee..
:D
Received from abang on 30/11


Ini beg converse..
yg mungken seswai dijadikan beg lappy..
sbb ade span2 dlm die...
juge aku sukee
:D
Received from kama on 25/11


Ini rantai itam dan loket..
sbb i tak leh tak pkai rantai kan..
so i sukee..
:D
Received from kama on 25/11


Ini sticker name..
cam yg i slalu lekat kat sume brg2 i tuuu...
suke gak..
:D
Received from kama on 25/11


Ini chopstick..
walopon nampak ringkas..
tp i memang suke gune..
:D
Received from kama on 25/11


Ini plak beg avon..
hehhehe..
ni bukan present..
ni i yg mintak kat mama..
tp tak kire.
nak kate present gak..
kiut sgt die..
suke..
:D
Received from mama on 28/11


Ni moo mixer..
hehhe..
tok wat air ceklet..
bole jadikan air ceklat itu lebey lazat diminom..
:D
Received from jimmy on 21/11

sekian, terime kaseh..
itu saje adiah ari jadi seLL taon ini..
siket saje..
tp sume pon i sukee...
hehehhe....
tq2...
:D

Saturday, November 22, 2008

sELaMaT aRi JaDi seLL~~

CaTataN si pEnCataT : seLL at 12:07 AM 0 sUare haLuss~
Skarang jam di tgn menunjukkan angke 12..
make ari ini telah pon btukar mjadi esok..
kalender telah btukar no ke angke 22..
make ari ini ialah ari jadi seLL yg ke 22 thn..
ish3...
tue sudaaa...

selamat ari jadi...
selamat ari jadi..
selamat ari jd seLLinna..
selamat ari jadiiiiii.....
(ini ialah lagu ari jadi)


tahun ini aku mau jadi org pertame yg wish epi besday pd diri sendiri...
epi besday seLL..
may all the happiness be upon u~~

Wednesday, November 19, 2008

aKuKaH yG mALanG~

CaTataN si pEnCataT : seLL at 12:11 AM 0 sUare haLuss~

Aku kah yg malang???
Di saat ini tiada jawapan~~

Aritu (ari di mane aku terlalu bizi make tidak dapat menules entry ini)..
Aku jenjalan di jusco utk membeli stok2 makanan dan meluaskan pandanganku yg sempit dan hanye terhad di sini saje lantaran tuntutan si rotifer)
Jalan punye jalan..
Belek punye belek barangan…
Tanganku terlanggar akan rak barangan itu..
Make patah kuku di jari kananku yg berukuran beberape millimeter ituu…
Tp bukan patah dikuku saje seperti biase…
Kuku itu patah di daging..
Dan berdarah2..
Huwaaa :(

Kemudian jariku itu ku balut dengan plaster yg baru dibeli dr guardian..
Utk melindunginye dr kecederaan yg lebey seriyes..
Dan tuntutan kerje mengharvest si rotifer menggunekan air masen pasti menggamit kesakitan yg amat..
Waaaa… :(
Make aku bertanye pd diri sendiri..
Aku kah yg malang??
Tiade jawapan utk soalan ituu..

Selang 2 hari aku dijemput pulang oleh mama…
Kebetulan pule hari minggu…
Papa ade di umah..
Dan mama nak masakkan chicken chop…
Heheh..
Besh sgt chicken chop mama..
Heee…

Selesai mkn aku ke ruang tamu utk menjamu mate..
Tengok tv dengan pelbagai cite…
Sambel2 tgk tv aku maen2 ngn kuceng jiranku ituu..
Yg membuat umahku ini bagai umahnye sendiri…
Tambah pula manje yg melampau..
Ingat aku tuan die kee???
Cesss…
Seb bek tomeyy..
Pas2 maen punye maen…
Layan punye layan…
Si kuceng tibe2 ter’excited’ state agaknye..
Lantas membenamkan beberape batang gigi dlm daging di tangan kiriku ini..
Aaauuuccchhh…
Sakettt..
Dan berdarah lg…
Make sekali lg memerlukan bantuan si plaster utk menampal luke ituuu…
Haih…
Luke lagi…
Lalu aku bertanye pd diri skali lg..
Akukah yg malang???
Namun aku maseh tiade jawapan utk soalan ituuu…

Ptg tu jugak balek ke tempat kerja kerna ade pekerjaan yg maseh berbaki…
Panggel chin tok ke lab…
Dan kerane malas bawak kete..
Make nek kete chin saje..
Sesudah sampai aku menutup kemas pintu kereta..
Dan dengan sepantas kilat pintu kereta di belakang yg ditutup RA ku itu teros menyambar tgnku…
Skg 3 jari aku berade dalam pintu kereta yg tertutup rapat…
Makkk…
Aku terjerit kecil…
Make si RA itu teros bukak pintu yg membaham tanganku itu dengan pantas..
Adoi..

Tanganku menggigil2 dan panas…
Menahan saket yg dtg…
Make ia mule lebam dan bengkak..
Tp kali ini aku tidak perlukan bantuan si plaster..
Kerane tiada pendarahan luaran..
Hanye pendarahan dalaman di kawasan2 lebam ituu..
Jd kusimpan plaster itu utk kegunaan akan datang….
Make aku bertanye sekali lg…
Aku kah yg malang???
Namun kali ini maseh tiada jawapan…

Malam ituuu..
Kenyataan datang sendiri…
Tanpe dijempot..
Tanpe dipanggel…
Tanpe diminte..
Aku luke sekali lg…
Cube menggunekan plaster utk menampal luke yg ade..
Namun plaster itu tidak dapat menampung luke yg parah di sudut hatiku ini..
Make utk kesekian kalinye aku tertanye2…
Akukah yg malang???
Dan kali ini aku ade jawapannye…
Ye seLL.. anda memang malang~~~

Friday, November 14, 2008

Ade TeNeT siNi????

CaTataN si pEnCataT : seLL at 12:41 AM 1 sUare haLuss~
topik ari ini ialah seLL yg tertipuuu...
ish3...
cemane bole ade tenet pulak kat sini...

dulu kan mase i dtg sini kan tenet slalu putos2..
sampai kiteorg slalu saje dok memaki2 sapela yg gatal tgn menutop si router wireless ituu..
yg membuatkan kiteorg susah nak wat keje..
susah nak carik jurnal..
susah nak carik bhn tok presentation...
cesss...

pas2 aku beli broadband yg bharge beberape rat..
agak mahal...
dengan modem Rm499..
dan Rm98 bulanan..
ish3..
mahal2...

tetibe malam ini hatiku terpanggel2 utk cube connect pade wireless connection yg ade..
cesss..
gate office on rupenye..
dan adelah sgt tangkas okeyy...
mengalahkan si broadbandku ituuu...
eeee...
jahat laaa....
tau tanak beli broadband...

tp tatau jugak...
mane tau si gate office tertutop lg angkare tangan gatal sesapee...
tp mintak2 esok ..luse dan seterusnye gate office maseh tbukee...
supaye i senang nak mendonlod...
hehheeh...

Wednesday, November 12, 2008

BeAkeR + c0NiCaL fLask + roD KacE

CaTataN si pEnCataT : seLL at 12:05 AM 0 sUare haLuss~
ish...
lame sudaaa tidak memblog..
kerane kehidupan yg sgt bizi di sini...

sume bende pon tak sempat dibuat..
nak uros diri sendiri pon perlu bpikir due tige kali...
nak jenjalan???
lg la tade mudd..
sume pon malas nak wat...
sebab tetiap ari pon penat..
tiap mase pon letih..
jade mase yg ade digune utk berehat saje..
shish...

cite pasal wat keje lab..
haih..
busan sunggoh tajok ituuu..
tade byk bende blaku..
pagi2 dtg amek sample...
pas2 kire..
pas2 kire makan..
bg makan..
bg makan..
bg makan..
bg makan...
bg makan...
bg makan..
sehingge 6 kali sehari...
sehingge ke tengah malam...
sambel kate pade rotifer...
"bertumbuhlaaa dgn baek... bertumboh byk2.."
pas2 kalo ye si rotifer mendengar kate, bertumboh dgn byk ..
aku akan tambah syg die...
tp tambah byk pulak keje..
kene harvest n upscale..
ish3..
tak byk nanti data tak cantek...
byk nanti penat...
ish3...
cemane ek???

pas2 2,3 ari ni keje aku ialah lebih kepade menjahanamkan harte bende makmal yg serbe kekurangan itu...
aritu da terpecahkan rod kace...
pas2 wat2 tak bsalah...
pas2 pulak..
tpecahkan beaker ...
yg bunyiknye bole didengari dr jarak 1km..
waaaa...
ape punye terok laaa...
pas2 pulak conical flask 5L..
tp yg ni bukan aku yg pecahkan..
ni chin..
ahahha...
mase amek air pon bole pecah..
flask itu pecah di dalam air..
ish3..
pelikkk...

dan 2 hari ini aku belajar care rawat air...
tambah klorin..
pas2 buang klorin...
sehinggela kepade kedudukan paip2 utame yg menhubongkan air laot dengan tangki bertan-tan itu...
haihhh...
kene meh belajar itu pulak...
ahahha...

kehidupan yg bizi dan tidak snunoh..
memakse aku utk tidak menghiraukan blog ini beberape ari..
td baru bace comment mummy...

utk mummy...
kite bukan sombong laaa...
kite betol2 bizi tau...
sampai nak maen tenet pon tak sempat...
nak reply msg dak amir pon tak sempat tau...
tp ritu da wish..
ehehhe...
seb ade last 1 sen kedit yg tinggal..
n naseb bek die pkai celcom..
ehehehee...

hari2 esok akan same saje bizinye..
sampai aku yg dok dekat ngn umah pon tak sempat nak balek umah...
apekah????
maafkan anakmu ayahanda dan bundaaa...
ampuunnnn....

Friday, November 7, 2008

seLL bpinDaH uMah~

CaTataN si pEnCataT : seLL at 10:01 PM 1 sUare haLuss~
ari ini..
seLL bpindah umah ke gelang patah..
dudok di bilek yg bharge 10 hengget sehari...
dan bileknye ala2 hotel ituuuu...
(sile rujok entry lepas)

ini sume memang ankare si rotifer...
eee jahat la kalian...
dan juge kerane si RA itu telah sampai..
make boleh menemaniku supaye tiada mate2 yg nakal memandang dan berbisik2 apabile nampak aku dan chin ke mane2 bsame..tambahan lg bilek sebelah menyebelah..
make segale fitnah bolelaa dielakkan..
make aku tinggal di bilek ini bsame RA ituu..

cerite ari ini dimulekan dgn peng'upscale'lan si rotifer...
ari ni kene aupscale 4 tank...
waaaa...
penat sgt..
pagi kire rotifer then upscale yg diberi mkn nanno..
tetapi memandangkan yg diberi mkn nanno itu agak keterlaluan siketnye...
tidak mencapai sasaran bak kate dr farid..
ahahha...
make kite hanye harvest da tukarkan die ke kediaman yg baru namun same saje volumenye..

selesai mgharvest 2 tank yg memakan nanno itu..
hari suda tgh hari...
matahari suda tegak di atas kepale...
waaa...
panas...
tak larat nak meng'upscale' yg memakan selco pule...
make yg itu ditanggohkan ke sesi petang...

langkah diteroskan ke bilek utk mengemas dan mengemop sbelom bilek tersebut diduduki..
selesai mengemass..
pg mkn ngn chin da si RA itu..

kemudian kembali ke tempat di mane tugas yg tidak selesai itu berade...
tp kecewa.. 1 tank kediaman rotifer yg telah selesai dicipta telah rosak...
bocor umahnye..
make separoh drpd isi umah itu tlh berjaye lari dr umah..
make separoh la jumlah si rotifer yg telah dijage dgn baek ilang...
waaa...
tensi laaaa....
apsal bole bocor pulak.???
siioooot...

pas2 pindahkan die ke umah baru..
shishhh.....
tambah lg keje...da la blom siap lg 2 tank..cesss

jd dipendek cite semuenye siap tatkale si jam di tgnku ini menunjukkan ke angke 5...
hadooiiii...
penat..
balek bilek yg tlh wangi setelah dimop dgn fabuloso ituuu...
dan hajat ingin melelapkan mate...
penaattt...

tp...tp...waaaaa
nak nanges la gini...
panas sgt bilek...
eeee...panasnye..
tak leh tido..
:(

tak tahan panas lalu tros mandi..
tujuan utk mengurangkan suhu kepanasan itu...
agak selesa selepas mandi..
pas solat margrib..kuar pg mkn dan selesai mkn perlu memberi mkn pula pade si rotifer...
dan selepas ini sesi makan itu akan bterusan dan jadual mkn seterosnye adelah pd jam 12....
apekah???
i nak tido...

Wednesday, November 5, 2008

seLL yG MalaSs daN tiDaK b'mUd~

CaTataN si pEnCataT : seLL at 8:03 PM 1 sUare haLuss~
Hari ini topiknye ialah...
seLL yg malass...

ish3...apesal la pemalas pulak si seLL ni??? mari same2 kite melihat punce2 atau simpton2 yg menjadikan seLL malas:-

1)panas...tp malas nak bukak alat pengipas udare (kipas) mahupon alat penghawe dingin (air-con)
2)nak siapkan paper.. tp malas betol nak wat discussion dan mencarik maklumat2 mengape si Arenosetella kaiseri itu suke akan isochrysis..
3)ngantok...tp malas nak melangkah ke katel yg jaraknye cume setengah kangkang kere je dr mejeku ini.
4)hawos...tp malas nak amek air kat dapor..
5)nak tgk tv..tp malas nak pasang plug n on tv...

pokoknye ape pon seLL malas skg ini..
mungken seLL mprotes pd diri sendiri..
make seLL tak mahu buat ape2...
nak dok diam saje...

rentetan dr itu...
seLL juge bermud tidak baek pd malam ini..
atau dlm bhse omputehnye..
im not in d mood dis nitee..
haihhh...

kenape seLL tidak bermud mlm ini.. cube kite lihat pula yg ini:-
1)kerane seLL panas tp seLL malas nak jadikan environment ini sejokk dan nyaman..
2)kerane seLL nak siapkan paper tp seLL mls nak carik bhn
3)kerane seLL ngntok tp nak lelapkan mate pon seLL malas..
4)kerane seLL hawos tp seLL malas nak amek air..
5)kerane seLL nak tgk tv tp malas nak on tv..

tu la die..
si seLL yG malas..
tanpe sebab yg bole dibahas..

jgn jadi seperti seLL..
jgn penah jadi seperti org ini..
yg tidak bermud kerane kemalasannye sendiri~

Monday, November 3, 2008

sI KucInG daN GiraFfe yG cUmiLL ~

CaTataN si pEnCataT : seLL at 10:01 PM 3 sUare haLuss~
Tengahari pg mkn lunch ngn chin..
selesai mkn nak pg kedai runcit beli barang...
tp tertarik dengan 1 kedai cenderahati yg menjual pelbagai barangan..
make hajat ke kedai runcit ditanggohkan buat seketike...

belek punye belek...
belila 2 tempat kunci..
(bukan tempat kunci sebenarnye..ia lebih kepade accesory utk hp)..
tp tak kire..nak panggell tempat kunci gak...
ulang kali kedue..
ehem...ehem...
belila 2 tempat kunci yg amat cumil skali..
dan memikat hatii..
heeeee

cube tgk ini..
si Kucing dan GirafFe yg sgt cumill...
hehehhe...

Yang ini si giraFfe...
kaler itam.. memang warna feveret i..
tgk tuuu...
dan yg ini utk sy...


Ini pule si KucinG...
tp yg ini kaler putih...
bukan warna feveret sy..
jd yg ini utk kamu..


Dan yang ini pula...
Si giRaffe dan KucenG...
Si giRaffe dgn bulu mate yg Cantek..
dan si Kucing yg berbintik2 puteh dan bermate galak...
thehehhe..
jd yg ini utk aku dan kamu~

bErBuaL deNgaN muMmY~

CaTataN si pEnCataT : seLL at 9:06 PM 3 sUare haLuss~
Topik hari ini...
berbual dgn mummy...
yg mane mummy itu bukan lah ibuku..
bukan juga ibu angkatku..
malah bukan juge ibu mertueku...
ini sebenarnye ade lah seorg kakak saje...
kakak angkat yg kukenali mase bersekolah tingkatan 1 dahulu kale...

Seperti satu dialog shin chan dlm komik shin chan yg byk terdapat dlm bilikku ini..
yg mane bunyiknye begini..
"walopon adelah mummy..tp bukan dalam kelab mlm"..
ahahhaha...
klakar tau sin chan..
mungken anda patot mcube...
tp ingat ...
utk membeli komik sin chan yg tulen..
ukuran si buku adelah sangat penting...
slalunye kalo bukunye bsaiz kecik..
citenye tak klakar..
dialog pon merapek dan tak menarek...
jd belilah yg saiznye besar...
tentu anda bpuas ati ~~

Kembali ke topik asal..
ari ini..
berbual ngn mummy...
mummy kol...
pas2 buat2 gaye seorg executive...
dgn suare yg dicover2..
eleh...
ingat kite tak cam???
kite tau laaa...ahahhaha...
silap la mummy.. :P

pas2 berborak2..
dan mummy kate aku lupe daratan...
sbb tamo msg die..
hehhehe...
mane de lupe daratan mummy...
kite tak berenang pon...
kite memnag slalu saje ade di daratan..
mane mungken lupe daratan...
hehhehe...

kemudian beritahu mummy..
akan perihal si rotifer..
yg telah mcuri byk masee...
cesss....

tp mummy panggel rotifer=roti pound..
ahahhaha...
cacat punye mummy..
sesuke ati mberi name2 manje pd haiwan2 peliharaanku..
dulu copepod die panggel court mammoth...
hish..

kemudian beritahu mummy lg..
akan kemunculan blog ku ini...
dengan title yg begituu..
mummy kate...
"memang betol..memang kena sgt ngn ko..ko memang bpuseng2.."
hehhehe...
kan betol kate aku...
idop seLL memang begituu..

kemudian mummy tules comment yg bukan2..
(sile rujuk comment entry lepas)..
akak ku ni memang cacat...
ahahha...

Selepas stengah jam bborak2 mummy pon nak letak...
kebetulan i pon ade keje..
make perbualan tamat disituu..
thanks mummy..
ade mase kol la lg..
bukan byr pon..
kan?
kan?
:p

Sunday, November 2, 2008

HaRi iNi aKu KeLetiHan~

CaTataN si pEnCataT : seLL at 9:45 PM 5 sUare haLuss~
Hari ini hari minggu..
hari cuti bg semue pekerje2 di Malaysia..
Kecuali yg bekerje di Terengganu, Kelantan, Kedah dan yg sewaktu dengannye..
Namun kini aku di umah yg btempat di johor..
kerane kerja yg diarahkan utk menternak si artemia dan juge rotifer..
make...
sepatotnye aku cuti hari ini..
tapi gare2 si rotifer..
aku letih lg...

Hari ini sampai di ipp sedikit lewat dr biase..
sampai jam 9 lebey..
kerna hari ini ari cuti..
make kemalasan merajai diri..
hishhh...

Sesampainye disane..
tros msg chin..
tggu chin dalam opis (makmal am)..
dan setelah kebusanan menunggu..
aku teroskan langkah dimane si rotifer berumah tangge..

Kemudian aku curi sedikit anak beranak si rotifer..
utk kukire populasi mereka..

Sedang aku sebok mengire rotifer mggunekan mikroskop yg da sgt tak senunoh rupenye..
hish..
sampai stage itu perlu ku gerakkan sendiri secare manual..
pintu lab dibuke dan 1 kelibat manusia yg ku kenali tercongok di situ..
dr Farid...
shish..
ape bende die wat kat sini cecuti ni???
Lantas si Dr bertanyekan perihal anak2 buahnye yg tak nampak langsong batang idong mereke..
juge si chin yg tak menunjukkan lg bayangnye...
lalu aku mengcover mereka ..
supaye tidak ade yg tkene tempias marah si Dr..
hehehhe...

Kemudian Dr farid btanyekan tentang si rotifer..
dan btanyekan bgaimane perkembangan mereka..
lalu ku terangkan satu persatu permulaan dan teknik2 pembelaan si rotifer..

Selesai itu sume aku dan Chin ke pekan..
utk makan...
sebagai persediaan dan pengumpulan tenage utk menternak 2 tank lagi rotifer...
supaye dr farid akan senyom meleret sampai ke telinge...
melihat perkembangan seperti yg diharapkannye...

Kemudian selesai mencipte 2 tank lg kediaman rotifer..
dan memberi mkn secukopnye agar mereka gembire..
aku balek ke bilik..
tok berehat dan tgk tv..
sementare menunggu mase seterosnye mberi makan pade si rotifer..

Aku tgk tv ditemani rase busann..
tade cite besh pon..
haih...
lantas aku tido sebentar..
biaselaaa...
sejak dok umah memang slalu saje tak cukop titooo..
hehhehe...

Bgn setelah merase rotifer merengek2 kelaparan..
mase utk mberi mkn tibe lg...
hehhe..
bgn melangkah malas ke lab..
utk mengire.. menimbang dan memberi mkn pd rotifer..
Selesai sume jam suda melintasi 6.30 ptg..
waaaa..
lambat sudaaa...

Maka aku memandu pulang..
dan menekan minyak sederas mungken..
mahu cepat sampai..
sebelum azan margrib bkumandang..
tak elok anak dare mase margrib masih dijalan..
hehhee..

Sesampai di umah..
terlihat longgokan2 plastik yg tertera tulisan Carrefour yg berisi pelbagai barangan...
eee ape ni???
sopping tak tunggu i..
tapi apelah maknenye menunggu..
i tade mase...
kerne mase sume da dihabiskan utk menjage hati si rotifer...
rotifer lebey penting dari soppingku itu...
cesss..

Bile ade mase nanti akan kukenalkan si rotifer pada kalian..
yg mane perlu kujage dengan rapi..
yg mane perlu ku jage atinye..
dan kujage mkn minomye..
dan perlu menatang..
mungken lebih lg dr 'Menatang minyak yg penuh"..
supaye populasinye akn meningkat dr mase ke semase..
Supaye Dr Farid tersenyum gembire..
haihhh..


Aku memang letih~

SaLaH siaPe???

CaTataN si pEnCataT : seLL at 9:24 PM 0 sUare haLuss~
Salahkah aku...
Kerna memarahimu...
Salahkah kamu...
Kerna membangkitkan marahku...


Salahkah aku...
Kerna selalu mengharapkan kamu...
Salahkah kamu...
Kerna tidak pernah cube memahami aku...


Salahkah aku...
Kerna selalu ingin btemankan kamu...
Salahkah kamu...
Kerna menginginkan lebih dr aku...


Salahkah aku...
Kerna tidak bisa mjadi sebaik temanmu...
Salahkah kamu..
Kerna aku memang tidak sesempurna mahu mu...


Salahkah aku...
Kerna selalu ingin bersame kamu...
Salahkah kamu...
Kerane sering ingin bersame lebih dari aku...


Salahkah aku...
Kerna tidak mahu mengubah diriku...
Salahkah kamu...
Kerna mencuba merubah aku...


Salahkah aku..
Atau salahkah kamu..
Atau salahkah aku dan kamu~

Saturday, November 1, 2008

MaLam taDi........... :(

CaTataN si pEnCataT : seLL at 8:27 PM 4 sUare haLuss~
Malam tadi aku sepi...
Malam tadi aku sendiri...
Malam tadi aku ternanti-nanti...


Sepi..itu aku..
sendiri...itu juga aku...
Ternanti-nanti akan kamu...


Malam tadi aku gembira...
Malam tadi aku ceria...
Penantian membuah hasilnya...


Gembira...itu aku...
Ceria... itu juga aku...
Mendapat kabar dari kamu...


Malam tadi aku terkikis...
Malam tadi aku menanges...
Malam tadi aku terhakis...


Terkikis...itu aku...
Menanges...itu juga aku..
Kerna yang menghakis itu kamu~~

:(

Si PereNunG diNdiNg~

CaTataN si pEnCataT : seLL at 7:51 PM 2 sUare haLuss~
hari ini..
kisah si penenung dinding..
yang mane kejenye asek perenung dinding ituu..
padahal tade ape2 blaku pade dinding itu..
tiada rekahan..
tiada contengan..
malah tiada sekawanan semut yang mgken mheret sisa2 makanan..
pelik..
itu lah die si peRenunG diNDing..
yg bname MaRo..

Setiap saat die di situ..
merenung dinding..
seetiap minit die di situ..
juga merenung dinding..
setiap jam die disitu..
maseh setia merenung dinding..
setiap hari..setiap mggu..setiap bulan..
die maseh juge di tempat asal..
merenung dinding..
itu laa..
si perenung dinding~

tGk tuu..
kan betul aku cakap..
memang sebok dok tgk dinding..
ntah ape bende yg ade kat dinding tuuu..
ish3..

itula bear bear aku..
yg bername Maro..
yg da 2 taon lebey umornye..
tue sudaa..
yg kubeli melalui anom mase sem 2 dulu..
sbbye?
sbbnye menatang itu murah..
besar dan sgt cumill...
tapi 50 hengget saje hargenye..
murahkan??
tapi pakej itu tidak dtg dengan sampol yg cantek dan riben ituu...
itu hasel nukilan si anom..
hehheh..
thanks anom..
dan angkare si sampol yg cantek itu..
mama tak bg aku bukak sampol tuuu...
ish3..
Ini laaa rupe paras maro dr depan...
memang betol cumill kan???
hehhehe..
sian die..
asek saje merenung dinding...
jd aku alihkan ia..
supaye lebey luas pandangannye..
make bykla pengalamannye..

sewaktu sesi memusingkan badan si maro ini..
aku terlihat koyak di sane sini...
sampol ini suda koyakk..
waaaa :(
dan kaki si maro kesayanganku terpalit kutoran dengan warne yg bukan2..
lalu aku mengadu pd mama..
"mama.. ape ni??? tak jge patong nina.. da kutor kaki die"
mama jwb ringkas "ye ke..laaa..mane mama tau"
lalu aku kate lg..
"da tak senunoh la sampol..nak bukak laaa"
dah2 mama dgn pantas mcelah..
"jgn ngade2..byk da patong dlm bilek..watpe bukak die..nanti kutor sikit tu jd byk pulak.."
mama tak bg bukak..
make aku ikotkan saje..
tape ye maro..
maro dok situ yeee...
lalu aku baiki kerosakan yg ade..
koyak itu aku tampal supaye kaki maro tak kutor lg..
sowie maro..

Ari ini maro tak yah renong dinding k...
sy letak awak kat tepi..
bole tgk memacam..
takde la busan...
ye maro..

maro hanye senyap..
make aku senyom dan berlalu..
kerna aku tau jawapannye..
senyap tande setuju...

Friday, October 31, 2008

seLL yg rajen hari ini~

CaTataN si pEnCataT : seLL at 5:33 PM 0 sUare haLuss~
seLL...
hari ini awak rajen..
nape gaknye ye??
hari ini awak balek kol 5..
slalu tgahri awak da angkat kaki..
nape ye seLL??

ye..
hari ini aku rajen..
rajen bukan sebab da byk keje dibuat..
bukan sbb paper da siap..
dan bukan juge sebb da byk rotifer yg mengembangkan polulasi mereka..
bukan..
itu sume bukan..
aku rajen hari ini sbb sampai di umah tike jarum jam tbabas sedikit dr angke 5..
ni sume angkare si rotifer..

Chin sampai kol 11...
lepas aku beramah tamah ngn parents die..
pg teman die amek kunci..
sbb die tatau nak amek kunci ngn sape..
dan aku ingin mengambel peluang menukar bilek yg angkenye 5 ke angke 2..
bilek no 5 tak besh..
dan ade cite...

Lepas chin antar parents die balek..
jam da kol 12 lebey..
pekerje2 sume da pakat2 balek..
yg lelaki ingin mengerjakan solat jumaat..
yg perempuan pule mungken ingin menyediakan santapan tengahari utk suami dan anak2..
itu sume tak penting..
yg penting sume org da takde..
ade byk bende yg nak ditanye..
make aku kate pd chin..
"kite buat ptg nanti la.. kol 2.30 ek"
pas2 chin kate ok..
then die ajak ke pekan teman die beli penyapu n else

make kami ke pekan..
tgk2 ape yg patot...
si chin dan penyapunye memnag tak dpt dipisahkan..
sebok sgt memilih penyapu yg seswai sambel mbuat gaye2 menyapu..
apekahhh???

perutku yg lapar memakseku mbeli keropok udg + chipster + air winter melon = rm6
kemudian masok ke bilik baru..
bilik berangke 2 ..
yg rupenye lebey senonoh dr yg berangke 5...
tgk la bilek baru sy ...
thehehhe...
ala2 bilek hotel gituuu..

kemudian aku dudok2 di bilek..
tgk tv sambel tangan kanan sebok memasokkan keropok perise udang kedalam mulut supaye si mulot dapat bekerja utk mengisi perot..
laaa...lapa betol penye sy..
ish3...

pas2 sambong tgk tv..
tp dengan angen yg sepoi2 bahase ..
dengan tilam dan bantal yg empok..
membuai2 bijik mateku ini..
ngntookkk..

make aku tido..
tido 20 minit..
dan kemudian pg ke lab bsame chin dengan harapan ingin mule mbele si rotifer..
tp utk kesekian kalinye rancangan tgendala...
haih..
tade garam pulak..
tak bole nak naekkan salinity...
tape...
esok saje..
esok maseh ade..

hehhe..
make begitu la alkisah yg tjadi
make aku rajen hari ini..
balek jam 5 ptg..

sesampai di umah..
mama siapkan milo panas..
wow..
i memang lapa..
make aku masok kebilik..
tukar baju dan pasang lappy..
turon ke bwh amek si milo dan beberape keping biskot jacob hi-fibre yg baru dikeluarkan dari hamper hari raye..
naek keatas bsame milo dan biskot..
makan dgn selera..
hehheh...
besh sgt minom milo pepetang sambel menuless entry ini..
heeeee...
thanks mum..

Thursday, October 30, 2008

LaPpY si PeMaLas~

CaTataN si pEnCataT : seLL at 10:57 PM 0 sUare haLuss~
Laptop ku ini...
ish3..
memang pemalas...

aku baru selesai menunton kekasihku seru: episod terakhir..
overall besh..
mungken akan ade sambungan..
ending yg tgantong menyesakkan pikiran..
haih..
tp memnag besh..
hasilan nukilan kabir bhatia..
memang besh..
laen dr cite antu yg hanye gah pade name..
tp ape pon tade..

Cerite si Lappy dimulekan dgn Lappy ku yg dibeli mase sem satu dulu...
mase tu tatau la..
nak kate in seriyes need of lappy tak jugak..
cume seLL kan..
ade masenye seLL akan nak yg nak sgt..
sampai tak bole ditunggu2..
make aku ngn beby pon tros pg kokot tempah si lappy..
tanpe tau ape brand..
tanpe survey isik2 dlm..
tanpe ape2...

mase dapat hepi yg amat..
pg cucok duwet di atm dlm kampus..
limit withdraw ialah seribu..
make kami tpakse brulang2 kuarkan byk kali..
aku ngn beby je dok cucuk kad 6 kali..
ish3..
bengang org blakang..
takot duwet di peti simpanan atm abes..

pas2 aku gagahkan diri membawe duwet lebey kurang 3k pg ke kokot..
pas2 akak yg mjual beriye2 memuji..
"cantek laptop awak"..
pdhal haram..
langsong tak tules ape..
kosong mosong je depan tuuu..
cehhh..

dengan model prestigio ..
memnag tade lg da skg..
org da tak jual..
tp aku sayang sgt kat si lappy itu..
die sgt tangkas..pantas..cekap.. amanah.. dan sebagainye..
tak sangke ram die 1G..
mase tym tuuu (sem 1)..tade sorg pon laptop ram camtu.. i ngn beby je..
laptop tu je laaa..
hehhe..
pas2 lappy si beby slalu wat hal.. virus laa.. ape laa...
tp lappy aku..
sgt bketahanan..
hehe..
tak penah saket, tak penah dijangkiti, tak penah mjagkiti,
sehat walafiat tok bkhidmat mendonlod memacam file... :P

Sayang sgt kat die..
tp 1 ari die saket...
sampai keypadnye tak leh gune.. sian die..
tukar baruu..
tp keypad tak saiz pulak..
sian si lappyku..
pas2 pulak adaptor kene sambar petir..
haih.. sian lappy sy..
sy tak pandai jg awak kee??
mane la sy tauu..
mase tu tak ujan pon..tetibe ade guruh...
dan awak paleng btuah kerane dipilih utk disambar kilat..
ampuunnn..

pas2 adaptor die tak dpt carik..
sbb brand tu tak kuar lg..
tade di pasaran..
make tpakse pkai yg universal..
tp yg tu cam haraaammm...
lappy sy pon tak suke dorang (da tukar 4 kali)..
sampai si lappy tanak terime lg arus elektrik si adaptor..
lappy memnag tak suke kamuu..
huh..

pas2 satu hari lapy saket terok..pas2 lappy pergi..
pergi tinggalkan aku...
haih..
cedey..
lappy..
aku rindu kamu...
:(

pas2 beli yg baru ini..
acer aspire 4720..
lappy ini baek..
dengar kate..
byk sgt function yg besh..
bluetooth + 4 usb port +web cam + port sd card..
pendek kate sume okey..
make kamu juge sy sayang..
heee...

tp lappy sy yg ini pemalas...
suke curik tulang...

skang sy ade broadband..
make sy suke mdonlod...
jd bile sy tido sy biarkan lappy berpasang...
sy kate pd lappy..
"lappy tido lambat sket yee... nani esok pg sy bg lappy titoo ye.."
tp die slalu malass tau..
die slalu curik tido bile sy tidoo..
die slalu tido pas aku tidoo..
sheessshhh..
pemalas la awak...
abes donlod kite sume tak siap...
jahattt..

malam ni lappy jgn tito laaa...
(eleh, mesti die tito gak.. pemalassss :P)

MakMaL aM = oFis :p

CaTataN si pEnCataT : seLL at 7:27 PM 0 sUare haLuss~
Aku menules lg..
rentetan dr kebusanan yg melampauu..
memang betol2 tade keje yg nak dibuat..
ini la manusiaa...
da ade keje.. tanak wat keje..
tade keje sebok pulak nak carik..
tp itu naluri manusia..
aku juga manusia biase..
tidak lari dr naluri syaiton yg sentiase ade pade manusia..
sikap tak puas ati itu memang sentiase mjadi permainan manusia..
haih manusia...

ku tinggalkan tentang itu..
maseh busan..
memikirkan ape yg mungken bole dibuat..
maseh mencari2 laman2 yg menarek utk dilayari..
kemudian ku abeskan mase dengan meninjau2 ke blog2 yg kurasekan menarek..

maseh busann..
da la tade org..
mane ntah pg sume org.
haih..
ini kan institusi pekerjaan..
di mane semue pekerja..
kemudian aku merayap ke bilik sebelah..
nampak ade seliper kak mira di luar..
make aku masok..
lihat kak mira dudok ngntok dengan suasane bilik yg malap2 suram.
mungken lebey sesuai digelar bilek tidor..
manyape kak mira al kadar..

kemudian aku keluar..
kembali ke tempat asal..
kutinjau2 makmal am ini...
mm bole dijadikan ofis nii..
hehhehe..
okey laa...
tanpe ape2 perintah...
tanpe ape2 persetujuan..
lantak..
aku isytiharkan ini ofis seLL..
lantk la korg nak kate ape...
ehehhe..
Tgk tuuu..
bole ke dikatekan opis..
bole kot..
meja = ade
kerusi = ade
ekon = ade
buku2 tok menyemakkan meja = ade
si lappy = ade
uuuu.. sume lengkap...
make bole la di gelar opis..
walopon ia hanye utk merehatkan diri.. menghirop udare sejok lg nyaman hasil bantuan penyaman udare yg sudah tue nampaknye...
ya..
ini sebenarnye lebey seswai digelar bilek rehat..
bukannye makmal am seperti yg dilabel di luar pintuu..
namun skang ia bukan bilek rehat..
mahupon makmal am..
ia opis seLL..
thehehhe...

Ade byk lg gmbar opisku ituuu..
yg diambil dr pelbagai sudut..
pelbagai rupe utk menunjukkan ianye layak digelar sebuah opis..
tp network semacam bizi malam ini...
dr ke petg td dok mengupload..
tp yg tertera di monitor hanye la tym out..
cesss...
nyampah la cani...

aKu + MaKmaL aM = BusAnnn~

CaTataN si pEnCataT : seLL at 10:16 AM 1 sUare haLuss~
pg ini aku kelewatan bangun tidoo..
lantaran tido lewat malam td..
Environment ujan yg rintik2 menambahkan kemalasan kudratku ini utk bgn menyape pagi..
haihh.. aku belom bsedia utk bgn..

jam 7.45.. rasenye da lewat..
make tpakse mgighkan diri utk bgn eventho the other half of me maseh ingin tidoo...
perlu.. perlu bgn utk mandi dan pg keje..
(keje ker???)
tdengar hasutan2 nakal di telinge belah kiri ..
"tak pyh pg la seLL..bukan ade keje..tidoo je..esok baru pg..esok kan chin ade"
ish33..
syaiton sunggoh...

Ku tepis segale hasutan itu..
teros bgerak malas mcapai tuala dan turon tangge dalam mate maseh lg terbuke sayu..
ngantok lgggg...

air paip yg sejok ...
membuatkan aku mls mandi...
tp smalam pas balek keje..
tubuhku ini tidak menjamah air sampai ke malam...
syyytttt... org taktau... hehehe..
maka aku mandi...
supaye kelihatan segar ke tempat keje..

selesai mandi dan bsiap..
turun mkn sarapan...
ade sebungkos kecil nasik lemak dok dlm pinggan ngn sebatang sudu di sebelahnye...
cumill sgt..hehehhe
papa kate nasik lemak die murah..70 sen saje hargenye..
cukop murah..
tp layak utk isinye yg hanye ade nasik dan sambal dan ikan bilis yg ala kadar...
tiada timun mahupon telor..
ish3..
tp aku maseh bselera menyantap sarapan itu.. bersama air teh o..

selesai sarapan aku bgegas ke tempat keje..
suda lambat nampaknye..
pdhal da janji ngn kak akma nak kire rotifer..

sampai2 tiada manusia..
mane pg semue org???
ish3...
jd aku masok ke makmal am ini..
ini mungken bole jd opis aku.. hehehhe..
make aku idopkan lappy..
dan aku pasangkan winamp supaye lappyku menyanyi2..
tujuan supaye tidak sunyi..

lepas 10 minit bseorgn kak akma pon sampai..
jd pg mengire ngn die..
pas2 bg mkn kat rotifer..
haih.. itu saje..
habis suda keje pg ini..
apekah???

Jenjalan ke tempat rotifer.
melihat pekerja2 di kolam...
langsong tiada...
di beri cuti ke mereka???
atau mereka sengaje memberi cuti utk diri sendiri..
aku tak pasti..
yg pasti keadaan ini amat biase di pejabat2 kerajaan..
haihhh...

Kak mira pg antar kak akma n 2 org lg kwnnye ke interbiu..
pelik..
mahu interbiu ape lg sedangkan mereka keje di sini..
lantas kak akma kate..
"ko tak tau tekanan kat sini"
oohhh.. mereka tertekan rupenye..
tertekan kerrr???

Aku teros bosannn~

Wednesday, October 29, 2008

ReNtETaN KisaH CinTa BatU BeLaH~

CaTataN si pEnCataT : seLL at 9:24 PM 0 sUare haLuss~
Petang td aku bcadang utk tido sekejap..
tido 1/2 jam..
alarm memanggel bangun..
namun kabus ekon di bilik menambah lg kantukku..
make aku tambah lg mase tidurku ke 45 minit (+ 15 minit)..
kemudian alarm memanggel lagi..
aku maseh mahu tido...
namun kali ini aku mematikan alarm..
supaye paggilan alarm tidak lagi menganggu lenaku..

Belum pon dapat melelapkan mata semule..
panggilan bangun terus bgema..
tapi kali ini bukan dr alarm hpku..
tetapi suara mama dr kejauhan..
malas sunggoh hendak bangun..
tp menginggatkan slot "cinta batu belah" ..
aku terus bangkit dengan pantas..
ingin sgt mengetahui kemanekah si ibu yg kempunan akan pergi..
mencari batu belah batu btangkot?? itu tidak mungken..mane ade lg bende serupe itu dizaman skarang??
terjun bangunan?? tiada bangunan tinggi di dalam hutan..
gantung diri?? mungken tak sempat sbb anak2 maseh setia memanggel ibu mereka pulang sambel memohon maaf kerana memakan sate ruse ibu mereka..
jd kemanekah si ibu akan pergi..
rupe2nye si ibu pergi ke bekas lombong..
yg sgt dalam airnye...
bukanlah niat hati si ibu untuk membunuh diri..
namun itulah suratan...
atau lebey tepat jalan cerite si pencerite utk menjadikan kisah ini seakan2 kisah batu belah batu btangkop..
yg mane si ibu yg kempunan akan mati meninggalkan anak2nye..

Di jadikan cerite si ibu tergelincir masok ke dalam lombong..
namun si ibu maseh bole memanggel2 anak2nye..
si anak yg sulung dapat memegang tangan si ibu dan bhajat menarek ibu mereka naek..
tp apelah kudrat si anak yg maseh kecil..
maka tatkala menarek tangan si ibu ..
kilat sabong menyabong dan memanah 1 pohon di tepi lombong..
pohon yg tumbang menyebabkan batu die tepi lombong turut jatoh dan menghempap si ibu menyebabkan pegangan tangan si anak da ibu terlerai..
dan sekaligus menghilangkan ibu dari pandangan..
maka lenyaplah si ibu ditelan dek lombong yg kunonnye bpuake..
kerana mayat si ibu dan 2 org lg yg pernah jatuh di dalam lombong langsong tidak dapat dikesan...

ish3..
hebat jugak pengarah zaman skarang..
ade peningkatan nampaknye..
menarek juga kisah itu ..
mungken akan terus ku ikuti hingga ke episod terakhir..
mungken..
bgantong pd prestasi :D

SuAtU paGi Di GeLanG PataH~

CaTataN si pEnCataT : seLL at 7:45 PM 0 sUare haLuss~
Susulan susah tidur malam td..
pg ini aku bgn tatkala jam menunjukkan angke 7..
haih..malas mandi... gosok gg, cuci muke je bole??
tp tak bole kot.. disiplin diumah..hehehhe.. (laen kalo diumah sewa)..

selesai mandi dan bdandan ala kadar
turon makan sarapan yg mama buat..
roti canai segera + kari ayam + sate daging dan nescafe panas..
cukop kenyang sampai ke tengahari..
jd aku menyantap dengan selera..
pas2 pelik melihat sate daging.. ingatkan kuah kacang..rupenye ade cebisan2 kecil daging di dalam..
teros btanye mama apekah bende ituu..
mam kate itulaa sate daging..
pas2 tanye lg..cemane dagingnye gituu??? ni memang kuah sate ke?? ni memang sate yg cucuk2 tu dibuang cucuknye dan dimasak dengan kuah sate ker?? atau masaknye memang begituuu, camporkankan daging dan kuah kacang??
btalu2 soalan yg dilontarkan aku..
jawapan mama ringkas... "tu kuah sate, mama tambah daging dalam die"..
ooo begitu .. kreatif upenye mama aku ni...hahah..
tp betol sebijik rase sate hari raye yg org slalu hidang kat umah terbuke tuuu..
asal umah terbuke je hidang sate.. asal hidang sate je umah terbuke..ish3..

Jam menunjukkan 8.15..
maseh malas bgerak meninggalkan umah..
yg mama.. sebok sgt nak ikot..
takot anak darenye dilarikan org gaknye..
ataupon takot anak darenye dingorat pak cik2 kat ipp..
ahahhaha..
tade maknenye...

Jam kol 8.30..
mmm okey kot nak kuar...
anggaran akan sampai sbelom jam 9
selepas salam mama
tros gerak kuar..

Tak sampai memane pon lagi...
kat simpang depan umah...
telepon berbunyi meminte2 diangkat..
tengak name...laaa... dr farid...
ape pulak telepon pepagi bute ni..
angkat kol dengan sgt sopan
"Asemekom dr farid... ye sy... maseh on da way dr... sekejap lg akan sampai..dlm 15 minit lg..jumpe dr di office ye..."
Begitula antara butir perbualannye...
sopan sunggoh...
mungken seswai dijadikan menantu...
hehhehe...

Maka aku memecut kete kecilku bgaikan kete pacuan empat roda...
deras menuju ke gelang patah dgn melalui ulu pulai...
tp jalan yg sempit dan lori yg byk... tambahan pula traffic light rosak..
membuatkan kelajuan keteku terpakse dikurangkan..
slow-melow cam kure2 saje lagaknye...
cesss.. cane nak sampai awal gini.. kate aku..

pas2 dalam kol 9 camtu sampai...
sampai2 pulak cam bese la bile masok je office..
org sume pelik..tanye dgn nada yg pelik..
"ye ..carik sape?"
bile aku kate nak jumpe Dr farid.. lg pelik org... n akan tanye "ade oppointment ker?"
bile kate ade lg la btambah2 keraguan mereka..
apekah???
ingat i tipu ker?
ha?
ha?
ish3

Pas2 dr farid ade tetamu pulak...
tpakse la tunggu kat sofa tempat menunggu..
org sume bgilir2 masok bilik dr.
laaa... ramai tol org nak jumpe die...
Lepas lebey kurang 60 minit tunggu baru la dapat masok...
pas2 pulak sasarannye adelah berbincang perihal method tok artemia n rotifer...
tp dr farid kan..
maseh mahu bertanye tentang quotation yg tak selesai dr arituu...
tatau la mane yg salah..part dr zaleha or dr farid..
tp skang dr zaleha kat jakarta .. so susah la nak kate..
tp aku tetap kate " baekk dr... sy akn uroskan dgn Dr Zaleha"
pas2 baru masok ke cerite method

Pas jumpe dr Farid
tggu kat umah kerapu..
cdgnye tok tgk org tapis rotifer..
tp tade makne..tade pon org wat..
jdnye tujuan asal tpakse diganti dengan sesi suai kenal dengan kak akma.. kak mira.. dan stuff2 ipp yg laen..
Borak ngn kak akma kat lab .. pas2 pulak nampak 1 bende yg dok tekun memanjat esbok..

haa... cube tgk... jgn ingat itu esbok sebarang esbok.. cube tgk bebetol kat tepi die..
ade siput babi dok sebok panjat sampai ke ats...
wuuhhuuuhuuu
ape punye lab nii??
dlm lab ade siput babi..
apekahh???

pas2 da tade keje..
nak balek laaa...
cik khan pulak ajak makan..
rezeki jgn ditolak ye tak???
hehhe...
maka kiteorg btige pon (kak mira, aku n cik khan) gi kuar naek kete ku yg cumil itu ke pekan gelang patah...
tp ntah kenape ngn org2 ituu... tanak bukak ekon katenye..
nak bukak tingkap..
padahal aku yg dok dalam sweater ni da cam dok dlm oven...
ish3...
tp maseh maintain muke yg hepi..cerie meria di depan mereka...
dalam hati meruntun2 inginkan ekon..
waaaa... panas laaaa

Benti kat satu kedai ..
ntah ape name kedai tuu.. tak teringat la i..yg penting ade tules kedai 21 jam..
apekah???
make aku da kak mira tcengang2 di depan kedai mencongak kol bape die tutop
n at last kiteorg sebulat suare yg die mesti tutop kol 3 am pas2 bukak balek kol 6 am...
ahahha... camtu pon ade??? pelik2..

Perjalanan balek di temani dengan nasehat cik khan supaye aku kawen ngn org dedekat je...
ehehheh..
ape la cik khan ni...
cite kawen plak..
tatau aku balak pon tade..
ehehhe..
pas2 lepas mengucapkan time kaseh kat cik khan aku pon meneruskan pjalanan balek umahh...
yeay balek umah.. heheh

AkU sUsaH tiDuR~

CaTataN si pEnCataT : seLL at 6:22 PM 0 sUare haLuss~
malam td memg da mengantuk selepas mkn malam telor dadar bersame sayor buncis yg digoreng mama..bukan tade laok laen..ade byk laok seperti daging kicap..sate goreng dan sebagainye..tp tekak ini semacam meminte2 disuapkan telor dadar yg sederhane care pembuatanye..tanpe bawang..cili..seperti yg slalu dibuat mama..cume ade secubit due garam..namun tetap menyelerakan.. :p

Pas mkn mengantok yg teramat ngantoknye..luar biase dr biase..tp slot 'cinta batu belah' di tv9 (ulangan tv3) menghalang aku utk teros dibuai mimpi.. sbb mlm itu cerite penting..cite bagaimane si ibu kempunan mkn sate ruse (utk mggantikan telor ikan tembakul seperti dlm cite dulu2).. nak sgt tgk cemane anak2 moden zaman skrg bole wat ibu mereka kempunan seperti kempunankan telor ikan tembakul di zaman dahulu kala..

Rupe2nye sang ibu memang teringin sgt dgn daging ruse..tambahan pule suami sang ibu meninggal semase ingin mcarikan dagin rusi utk sang ibu semase mgandongkan anak bongsunye.. Kesian sang ibu.. beriye sungoh marahkan anak2 yg tak mendengar kate.. mkn sate ibu.. ish3..itula anak2 zaman skarang..

Babak diteroskan dgn sang ibu yg kempunan menbawa diri dengan mengikut langkah kaki tanpa menghiraukan anak2 yg mengejarnye di belakang.. bukan mahu mcari batu belah batu bertangkop.. sbb da takde bende seumpama itu yg mahu menelan org yg kempunan di zaman moden ini.. jd mungkin si ibu saje ingin bersiar2 setelah kecewa yg teramat sgt dgn anak2nye..
Babak bhenti di situu.. utk disambung ke episod seterosnye..

Aku yg mengantok.. tak abes2 maseh mgantok... masok ke bilik ingin tidor..tp laptop yg maseh myala dengan modem broadband celcom yg baru disubscibe minggu lepas menarek phatian..teros dudok di kerusi empok utk mencari2 laman yg menarek.. maseh tidak bjumpe.. maka mase teros dibuang mencari template tok blog ini.. namun setelah di tukar beberape tukaran..template ini maseh dirasekan sgt seswai.. heheh...jd maseh mggunekan yg ini (basic template dengan background itam semate2 tanpe ape2 tompok mahupon calitan warne laen).. tp mungken akan btukar sehari due lg setelah bjumpe template yg lebey menarek..hehhe..

Terase ingin tidor..namun ade pula slot dendam sebentar lg di tv3.. hati teros tertanye2 mengape slot itu disiarkan jam 11.. sangat lewat utk ditonton..haih..tp maseh mahu menonton kisah seorang mak ngah yg jahat dan langsong tak disedari jahatnye (ade ke gituu??? bute ke org2 di sekeliling?? cess..) jd tak juge mahu pejamkan mate.. bile jam merangkak ke angke 11, teros bgegas ke tv kat luar bilek..tp tvnye tanak idop pulak..wat the *&&^%.. eee geram dengan mama yg tak menyahot panggilan..cadang nak soh mama tgkkan nape tv tak juge mahu nyale..tp tak dperdulikan..tidur agaknye..teros turon di bawah..tgk di tv bawah..

Lepas tgk cite dgn ati yg myale2 (lepas tgk cite jahat memang camtu :P)..tros naek bilek.. mate maseh lg minte ditutop.. tp maen laptop lg..tgk ape2 yg bole dibuat sbelom laptop diberi tidor secukopnye utk mkhidmat lg esok hari..bile da tidorkan lappy ..tros mengambil posisi utk berehat ...tp tibe2 si lutot watt hal... saket lutot..makkk!!!..saket2... tak leh tito jdnye..

try gak tutopkan mate..bmonolog ngn diri sendiri.. mengingatkan cemane esok kene pg keje.. ke gelang patah tok bjumpe dr farid, bcerite tentang method rotifer dan artemia.. jd cube melupekan saket dikaki tok tido..

Rase baru 2 minit tido tetibe hp menyanyi2..awalnye cukop lembot bunyiknye..membuai2 tidorkan..tp maken lame maken mbingitkan.."hish.. ape da pg pulak..baru je tidoo.. ",kate aku...
ooo rupe2nye kama telepon.. berborak ala2 kadar sambel tertido2.. shhhhhttt!!! die tak tau..hehhehe...

Pas abes berbual2 ..letak letepon dan sambong tidoo.. tp tanak tido pulak mengingatkan nak cite kat kama pasal cite im not single yg baru ditonton seorg diri menggunakan lappy petang td.. ade scene2 yg memikat ati.. lg2 memikat ialah farid kamil..hehhehe... biarla sy nak suke farid kamil.. hehheeh.. tp2.. die sedikit serabai okey.. tak terurus...shish...

Jd kol kama balek tok cerite scene yg besh ... scene yg die kate gini " awak jgn wat camtu kat kete sy..sy tak suke.. nampak cam tak suke..tp merabe kete sy..".. hehehe.. dialog yg sgt biase..tp aku suke..mengken sbb pbawakan watak farid kamil yg besh.. hehhe. .

Pas cite serbe siket sambong tido hinggela hp menyanyi2 sekali lg dan kali ini memang menandakan hari baru telah bermule .. haih..mls bn pg..tp aku perlu..utk pg keje.. :(

Tuesday, October 28, 2008

A neW LooK oF mA Hp~

CaTataN si pEnCataT : seLL at 2:11 PM 0 sUare haLuss~
ari tu pg jenjalan kat giant ngn kama..
pas2 nampak la satu kedai ni..
namenye "kedai mekap telepon"..
ape punye name ntah..
ahahha...pas2 tym tu sgt cam nak wat tau..
da la aku kalo nak memang tak leh ditahan2..
lantak la tade duwet pon..
nak gak wat...
kalo da nak gitu laaa..
ehehhe..
jdnye terpakse la pinjam duwet kama...
seb bek die ade duwet..hehehhe..
mmm jdnye aku soh org kedai tuu tampal sticker kat cover hp, blakang ngn keypad..
tinggal la dalam stengah jam...
pas2 da bole amek...

sticker da cantek daa...
masalahnye org ni wat tak cantek..
cam haraaammm..
da la die tak nampak gaknye hp aku tu cam cermin...
kene bebetol bersihkan..lap.. baru la pasang sticker kan??
ni tak..
men buboh je..
Da la mahal.. Rm43..
tade duwet lagi..huwaaaa

Tp okey laa...
overall aku suke hp akuu...
eventho byk gak la minor2 mistake in handling..
ade putong tak rate..mcm2 la..
tp okey laa..
hehhehe....
check dis out~


Amacam?? cun tak???
kat tempat laen..i mean negeri laen maybe la da bese ngn ni sume..
tp kalo kat tganu bende2 cani kire baru la lagi..
so sape2 nak wat bole la carik "kedai mekap" hp ni kat giant KT..

My NeW ShoEs~

CaTataN si pEnCataT : seLL at 1:38 PM 0 sUare haLuss~
Ari ni bgn awal...
nak pg ipp gelang patah jumpe cik farazi..
nak amek kunci sbenarnye..
pas2 ingat nak tanye2 la pasal method...
tp tggu esok katenye.. ngn dr farid skali..
jdnye skejap je la pg..
10 minit gitu..
ahahhaha..
pas2 ingat nak mintak bilek no.2...
skali ade org plak...
no.5 je kosong..
k.. amek je la dulu..
tp tak besh biliknye.. cam haraammm je..
da la tv pon tade...
sape curik tv tah..ish3..
jd aku dgn sepantas kilat tros pg mengadu kat dr farid..ahahha..
pas2 dr farid soh inform cik farazi....
jdnye dapat la no.2..
tp lambat sket laa kot..ehehe
tape laaa... dapat la jugak kan..

pas2 balek dr gelang patah aku pakse mama ikot aku (ooo..lupe plak... mama ikot..ehehhe..saje je bawak die)..pg jusco... hehhee..pakse die belikan aku kasot
kan die yg janji smalam kan...hehehhe..
pas2 tu jalan punye jalan jumpe jugak kasot yg nak dibeli..
Ni la my new shoes..hehhe..wedges okey..auuwww!! kiutt kan??? :P

Monday, October 27, 2008

ThE "rEtuRn" :p

CaTataN si pEnCataT : seLL at 8:39 PM 0 sUare haLuss~
ehehehhe..
akhirnye bjaye jugak aku pg ke majlis org kawen tsebut...
fuhhh... seb bek kejap je..
sbb pg da ptg..org da tak ramai...bagos2...

pas2kan klakar gile td..
ehehhe...
umah pengantennye kat ulu pulai..
pas2 kiteorg tatau jalan tau..tak nampak pon signboard..
pas2 sesat la sampai ke gelang patah..
ehehheh...
pas2 puseng balek..
nak tetnye tade org pulak kat tepi2 jalan...
pas2 nampak signboard kg pulai...
make bmulela pbualan ini:-

seLL: la..apsal plak masok sini.. ni kg pulai ..bukan ulu pulai
papa:ala.. betol kot..ade la tu kat depan kot..mane ade signboard ulu pulai..
mama: haah..betol2 .. masok je dulu..pas2 nampak kete angkat lampu pas2 tahan tanye...

perjalanan diteroskan beberape minit

seLL:manenye jaoh da jalan...tade pon.. salah jalan kot..
papa:betol laaa.. ni kg pulai kan.. depan lg sket la ulu pulai.. da namenye ulu kan.. mesti la kat ulu sane..dalam2 sane lg..
seLL:(gelak yg tkungkang2 okey)... hehhehe..cacat... (dlm hati:mane bole gituuu..kite salah jalan ni)

pas2 jumpe org..tanye la org tu.... laaa..betol laaa... dalam lg tu kg ulu pulai...hehehhe... namenye ulu memang sbb die kat ulu penye..hehhehe..klakar tol laaa..
pas2 pg la makan penganten jap...pas2 balek...

jd masenye telah tibe utk meredeem habuanku... wuuuhuuuu... :D
mmm memule ingat nak mintak beli meja studi je... tetibe teringat nak tukar meja solek skali ...hehhehe.. make the "return" tok ari ini ialah meja studi n meja solek... hehheh suke...

Maka bmule la keje mgemas bilik tok masokkan meja studi n meja solek baru... tak dilupekan bile da ade meja studi mesti kene ade board kan... d pg beli polistrin jap ngn wrapping paper tok sampol die... yg penting board tu mesti tules "seLL territory" + gambar mama n papa kat tepi...hehhehe... ade la 3 jam mengemas.. ni baru ade can nak dudok.... penat siott..


Ni la meja blaja aku.. (blaja ker??)..eheheh... ngade2 kan memang..pdhal dok 2 bulan je pon.. hehehhe.. pas2 pulak td kan mase nak pg tu aku pkai la sandal biase tuu.. yg aku punye la..tp die kaler cream..tak kene ngn baju kate mama.. aku kate la..lantak la sane.. bukan org nak tgk pon kaki aku...tp mama pakse2 gak soh pkai kasot die.. kena ngn baju katenye..tp masalahnye aku tak suke memang patern kasot die tuu.. pas2 aku kate " okey.. kalo nina pkai mama belikan nina kasot baruu"... hehheeh.. pas2 mama kate "okey".. hehe.. make dapatla i kasot baru..tp nak beli tadi tak sempat..lagipon tade kedai jual kasot besh kat sini.. jdnye tggu pg pontian la .. jb ke..hehhehe.. suke2..

another wedding event???? @#$%@#

CaTataN si pEnCataT : seLL at 12:10 PM 0 sUare haLuss~
waaaa...
nak nanges la...
ari ni bangon lambat..kol 11 baru bgn..ehehhe..
dah2 bgn2 je mama soh ikot gi penganten.. wat the @#$%
shish..malas okey..malas2...
tp tpakse laaa... sbb smalam da pg penganten yg jaoh tu kan...ari ni tak leh la tetibe kate tanak pg...waaa..tensi la gini ... :(

tp...tp..
i kan.. beselaa...
pg for sum reason...
wawawaw..
im gonna get sumthing in return...hehehhe
mm ape ek?
mungkenke:-

1)ajak gi sopping (tp pakai baju kurong..apekah??)
2)ajak gi kedai perabot beli meja studii (hehhehe..besh2)
3)soh belikan top up.. yeay..

hehhehhe..
this is seLL..
always wants sumthing if she ever did the things that she dont want...
jd tade la rase nyampah..menyesal or tpakse...
dapat sumthing in return will be great..hehehhe :D

1st attended wedding event dis year :p

CaTataN si pEnCataT : seLL at 12:50 AM 0 sUare haLuss~
hehhe.. sebok sgt nak tules lg kan..maklomlaa.. kebusanan yg melampau..haih..
everybody who knows seLL will noe that one of the thing dat she hate the most is attending to majlis org kawen.. ish3..malas tol rasenye..malas2... eeee.....

tp kalo org yg kawen tu kenkawan.. die akan dtg dengan tanpe segan silu dan penoh yaken..ahahah.. tu la..smalam akak kama yg angah tu kawen..tp nak dtg n9 kan..jaoh sgt la pulak.. so da janji ngn die nak dtg yg segamat punye..belah laki..pas2 tadi pon bsiap2 laaa..dalam kol 11 gitu gerak.. sampai kol 1 lebey..ish3.. sgt lame jalan okey..pas2 balek sampai umah kol 5..jaoh tol..haiih...

Tp tape besh gak dapat pg sbb aku tau kama mesti da sedia nak cakap "tau da awak mesti tak dtg" ..ahahha.. silapp la awak .. sy datang..hehhehe.. malam td pg pontian carik adiah tok penganten..tatau nak belikan ape.. betol tatau.. tanye mama.. mama kate antare adiah2 tok penganten ialah:-

1)pinggan mangkok
2)periok belange
3)jug ngn cawan air
4)alat2 elektrik
5)sendok sudip n yg sewaktu dgnnye..

pendek kate yg boleh digunekan diumah laaa tok org yg da berumahtangge.. ish3.. tak menarek..busan.. pas2 pk2 dapatla idea.. aku bg die sepersalinan pakaian tidur..pewwiittt.. seksi siott..ehehhe..tapi siyes cantek baju tuuu.. bg aku laaa.. ehehhe..mm tak yah la tjk sini kot ek..
tjk paper beg die je laa...kiuttt sgt paper beg tuuu.. beli kat kekasih..hehhehe


I've been away for a month or two

CaTataN si pEnCataT : seLL at 12:29 AM 0 sUare haLuss~
mm we've just moving out from our umah sewa yg sucks kat padang nenas.. ish3..memule suke tau umah tuu.. sgt big n cam comfortable enuff ek memule... bilek pon cambest.. brand new house plak tuu.. tp yg potong brg sume die beli 2nd..ape kess??? tu tape lg... umah panas nak mampos okey.. ish3..kalo sesiang ari memang tak yah berangan nak dok dlm bilek..tade maknenye..dinding pon panas..ish3..ape tu?? pas2 we (kama n me) decided to moving out to any other 'good' house laaa.. n carik yg lebey dekat ngn kampus.. tak tahan dok minyak kete...shish.. pas2 dapat la kat taman uda..owait laa... 1st impression kan??.. sume cantekk.. sume okey..dh2 da dok bleh plak washing machine n esbok can be considered as langsong tak bgune okey.. shesshh..maranye sy...pas2 dipendekkan cite tuan umah tukar la baruu..

Tp bile da ade yg baru.. i pulak balek umah.. nak wat keje kat gelang patah.. cam internship gituu.. attachment for a month or two.. at first memang excited laa... gelang patah kan.ehehhe... leh kate sekangkang kere je dari umah aku (ye ke?? berkangkang2 gak laa sbenarnye..hehehe).. mmm lebey kurang 15 min kot..heheh..owait la kan... so ble dok umah je..pas2 dapat 1 bilek free kat sane..so kalo cam tak besh kat umah gi lari sane laa...hehehehe.. bijak tak sy??

Tp yg tak beshnye mase deal ngn dr zaleha n dr farid bende yg akan dibuat disane ialah:

1)microalgae -seLL n Chin
2)rotifer - Chin
3)artemia- Chin
4)Acetes- seLL

Tp tup2.. microalgae ngan acetes tade..jd terpakse wat artemia ngn rotifer je..ish3..cedey..
tp tape.. dok umah..hehhehe.tade la lagi panas cam haramm.. sampai tak leh titoo..ish33... bagosla jugak..bole blaja pasal artemia ngn rotifer.. okey la kan..hehhehe..

Tp tak besh laa...ive been away for quite lame gak la kan... busan la dok sini... besh sbb dok umah..ade mama ..papa..ngn abang..tp busan sbb dok sowang..shish..busan u noe... kalo kat tganu memalam bute pon kat jalan lg..hehhe.. sampai kol 2 pon tak tido lg..kat umah mane leh gituu..ish3.. tak leh kuar malam.. adoi laaa... busan.. :(.. n that's wat i feel right now.. busan... busan sgt.. haihhh

Sunday, October 26, 2008

ThE biRth Of "TwiSteD LiFe oF seLL"

CaTataN si pEnCataT : seLL at 9:33 PM 0 sUare haLuss~
Semekom...hehhehe
setelah bekuron lame sume org berebot2 nak bukak blog n jadik blogger.. baru ari ni aku bukak blog yg tak seberape ini.. Kekadang tepikir2 gak apehal la sume org pon nak ade blog sendiri.. ish3..mungken nak bkongsi cite kot ek.. citer probs ker.. ye tak? ahahha.. tak kesah la ape pon sebabnye yg penting aku tade sbb pon bukak blog... bukan nak ikot org..bukan nak citer probs or else.. saje je sbenarnye..sbb aku da sgt busan ngn tenet ni..sampai kenkadang tatau nak wat pe ngn tenet..tatau nak bukak page ape (ade ek gitu???)..ish3...jdnye sini mungken akan jadi tempat yg paleng tepat tok membuang mase..hehhehe..

Bcerite tentang kelahiran title blog aku yg bbunyik "TwiSteD LiFe of seLL" tu gini sbenarnye...
hehheh...aritu kama belikan aku komik Leong Wan Kok a.k.a Puyuh yg tajoknye "Dari alam angker: Twisted mind of Puyuh"..ahhaha..nampak sgt la aku tiru tajok die kan..hehhhe.. tade la.. sbbnye memang idop aku bpusing2... penin2 gitu... ish3..susah nak cakap.. dulu org slalu kate aku pelik.. tp memang betol...aku memang pelik..kenkadang aku bole hepi sehepinye laa...cam kene loteri gituu..tp kenkadang mood bole swing 360 degree tanpe segan silunye..tanpe memberi sebarang amaran... ish3..dasat2.. jd aku rase title tu sgt la seswai ngn idopku ini..heheh..itu saje..

Mmmm pasal komik si puyoh ni plak.. siyes korang kene try bace.. die pelik laa... bukan cite antu .. tp ala2 horror gitu.. Dlm 1 komik tu ade byk2 cite pendek.. ala cam korang slalu bace dlm utopia tuuu.. 1st time aku bace cite die tajoknye pengkaji kuman.. memang besh.. lukisan die tak cantek pon.. cam haramm je.. tp siyes menarek.. (bg i laa...) .. dah2 pulak cite die yg kenkadang bole wat korang rase nak pitam gituu.. pening2.. loya dan sebagainye ..(aik..pregnant ke korang??ahahaha).. sgt la memikat hatiku ini...heee..mmm begitu la alkisahnye apabile membace karya si puyuh ni.. Tp as for me .. i like his drawing..like his story... like the color..like everything.. Thanks a lot kama.. hehhehe.. suke sgt dpt tuuu.. :D

N to Puyuh.. Thanks a lot for the title ...very sounds like my lifee.. heee :D..



*cover mag puyuh*
 

~TwiSteD LiFe oF seLL ~ Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez